English Version

TISKOVÉ ZPRÁVY - Zamyšlení nad etikou

Zamyšlení nad internetovou etikou, pomluvou a ukradenou er-osmičkou

Možná ne všichni víte, že v České republice jsou Renault Cluby dva. Ten náš, který existuje od roku 1996 a Renault Club Praha, který existuje již od roku 1958, tedy již 42 let. Přiznám se, že mi existence Renault Clubu Praha, v době, kdy byl náš klub založen, zůstala utajena. Nebyli jsme schopni jeho existenci vypátrat. Krátce po spuštění našich internetových stránek na počátku roku 1998 se nám však ozvali sami. Byli jsme nadšení vidinou možné spolupráce. Vždyť v našich počátcích jsme měli jen pramálo zkušeností s organizací klubu. Na první a bohužel také na poslední schůzku jsme šli s mnoha očekáváními. Naše očekávání se však ukázala lichá. Nedokázali jsme se shodnout ani na jediném bodu, o kterém jsme jednali. Potěšujícím zjištěním však pro nás bylo, že naše členská základna je téměř dvojnásobná oproti klubu, který tu je již téměř 40 let. Rozešli jsme se s tím, že spolu sice spolupracovat nemůžeme, leč že se budeme vzájemně respektovat.

O něco později jsme se ještě s několika členy našeho klubu zúčastnili srazu RCP. I s "našimi" vozy se sešlo celkem 22 aut. Srovnávat srazy naše a RCP mi nepřísluší a tak tento okamžik raději přeskočím. Co však přeskočit nemohu je zpráva, kterou jsem se doslechl později z několika nezávislých míst.

Na srazu RCP jsme jim prý ukradli vlajku!!! Nevěřil jsme vlastním uším. A svým uším jsem věřil ještě méně, když jsem se dozvěděl, kdo tuto fámu šíří a komu stojí za to pomlouvat "konkurenční" klub a jeho členy. S vědomím, že tomu žádný soudný člověk snad nikdy nemůže uvěřit, jsem to nechal být a necítil potřebu nějak oficiálně reagovat. (V tu dobu jsme již poměrně úzce spolupracovali s Renault Česká republika, a.s. a vlajek jsme měli dostatek...... a i kdyby ne, copak bychom to měli zapotřebí??)

V souvislosti s touto pomluvou mě asi před měsícem šokoval jeden z našich příznivců zprávou v "Dotazech a vzkazech", že RCP používá naše obrázky na svých nově spuštěných internetových stránkách. Nelenil jsem a hned jsme se na nich byl podívat.  Skutečně hned tři z našich obrázků jsem na stránkách RCP (http://renaultclub-praha.hyperlink.cz/) našel. Modrá er-osmička, snímek našeho kamaráda z Rumunska, er-čtyřka, jeden z prvních modelů, autíčko skalního renaulťáka a našeho kamaráda z Holandska, a modrá er-desítka.

Tentokrát jsem pro změnu nemohl uvěřit svým očím. Copak klub, který tu je tak dlouho, lidé, kteří jsou do "naší" značky zapálení stejně jako my, mají zapotřebí takhle zneužívat práce svých kolegů a spolufandů a vydávat ji za svoji? Takhle snad může postupovat jen ten, který nemá úctu ke stovkám a tisícům hodin, které jsme strávili prací na našich stránkách. Sehnat a zpracovat jeden obrázek to není problém, sehnat jich deset, také ještě není žádná práce, ale sehnat, seskenovat, upravit a zpracovat 3500 obrázků, které jsou na našich internetových stránkách už tedy pěkný kus práce je. Ptám se sám sebe, co jim bránilo, zvednout telefon a zeptat se, zda jim umožníme část naší práce zveřejnit? Nechci z toho dělat žádnou velkou aféru a nechci jim ublížit tím, že se náš klub bude dovolávat svého práva s využitím ustanovení autorského zákona, byť je celý obsah našich stránek tímto zákonem chráněn. Byl bych však rád, kdyby se někdo z RCP nad těmito řádky zamyslel a snad se i trochu zastyděl. Snad nechci příliš...

Svůj souhlas,Vaše názory, nesouhlas a názor na tuto věc můžete vyjádřit v připojeném formuláři. Všechny vaše připomínky budou zveřejněny, pokud si nebudete přát něco jiného. Bude-li reagovat někdo z RCP zveřejníme jeho reakci také.

Vaše Jméno:

Číslo karty:

Váš email:

Váš názor, co si o tom myslíte ?

text: Viktor Kazda